Wednesday, November 10, 2010

Mati itu suatu yang pasti

Setiap yang hidup tu pasti akan mati

Biasa dengar kan ungkapan ni?huhu. Kita akan mati satu hari nanti tapi cara kita mati je tak taulah camane kan? Mati dalam tidur ke, accident ke, sakit ke, ape ke, wallahualam. Kalaulah kita diberi pilihan dengan cara apa kita nak mati, aku rasa ramai yang tak nak mati accident kot kan? Sakit kot kalo accident..kene rasa dulu azab kulit terkoyak ke, terbakar segala macam mati ngan cara lain tak sakit kan?huuu

Cakap pasal mati jugak, setahu aku, Allah turunkan tanda kepada manusia..cuma tanda tu kita sedar atau tak je. Kalau kita ni orang yang beriman, insyaAllah kita akan aware dengan petunjuk yang diturunkan, tapi bagi orang yang leka dengan hal dunia, kalau tak diizinkan tuhan, die tak sedar pun tanda tu ada pada die.


Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati 

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.
Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.
 
Semua tanda yang di 'list' kan ni semuanya selepas waktu Asar. So berjaga-jagalah kita, supaya kita ready menghadapi saat kematian ni nanti.


p/s: malam semalam seram sejuk teringatkan mati, mengucap panjang aku huuu

p/s 2:credit to BLOG NI kerana aku dah amik list tanda-tanda di atas =)5 comments:

 1. thanks 4 da reminder.. hu, insaf bile mmbace.. =)

  ReplyDelete
 2. salam ziarah terima kasih sudi berkongsi, suka baca pasal profile kat sebelah tu...so sweett

  ReplyDelete
 3. @seindah bicara:huhu kita ingat mengingati

  @hanis:salam.hehe trime kasih kerana menyukainye cewwaahh ;p

  ReplyDelete
 4. mati ada byk2 cara kan? mcm cerita Chinta semalam. Lepas sarung cincin terus mati.. Hari nikah pulak tuh

  Agak2 berapa byk barangan IKEA dalam umah nih? Cuba teka!

  ReplyDelete
 5. btol3...giliran kita nanti camane la plak kan...

  ReplyDelete