Thursday, October 21, 2010

Marah

 Manusia and marah memang tak dapat dipisahkan..
Silap sikit kita marah, kadang-kadang orang tak buat silap pun kita marah
Marah ni tak elok and boleh bawak ke perkara-perkara tak elok jugak
Tadi dalam ceramah Ustaz Muhammad Kazim Elias
Dalam Islam ada beberapa kategori orang yang marah...

Ada jenis orang yang cepat marah and cepat sangat redanya
Ada pulak orang yang cepat marah tapi redanya MasyaAllah lambat..kalo boleh nak pindah rumah, keluar kampung sebab nak tunjuk sangat kita ni marah. yang ni golongan yang dikata 'busuk' huhu
Ada jugak yang lambat marah dan cepat redanya yang ni paling baik

Kita ni marah kadang-kadang tak bersebab
Ada situation bila kita tengah tidur, tapi bila ayam berkokok kita marah pulak ayam tu. Siap pegi cekik lagi tengkok ayam tu. Padahal ayam tu tak salah pape pun kan...die hanya buat apa yang sepatutnya dia buat and dah nature ayam tu sendiri untuk berkokok, tapi at the end die pulak kene cekik. Sometimes kita ni pun kene tengok sesuatu bende yang jadi dari susut yang positif. Kita kene tukar bende yang tak elok tu kepada bende yang elok. Contohnya dalam rumah tangga, si suami tak suka nak dengar si isteri punya bebelan which is women's nature. Then selalu pulak die complaint, cerita kat orang yang isteri die ni suka membebel. Tapi kalau dia ni ambil jalan untuk tak marah, die akan pandang bebelan tu dari sudut yang lain. Dia boleh fikir yang bebelan isteri tu sekejap je..adala dalam 20 minit..kalau nak dibandingkan, bebelan tu sekejap je dibandingkan dengan penat lelah dia masak untuk si suami tu, bebelan isteri tu tak selama masa dia berpeluh nak uruskan pakaian si suami...kalau si suami berfikir atau pandang dengan cara yang macam ni, si suami tu sure takkan marah kan? Si isteri pun bolehla berfikir atau tukar cara kita pandang sesuatu dengan cara yang lebih positif.

Selain dari itu, cewwah cam skema plak ayat aku huhuhuhu marah ni boleh mengakibatkan 'penyakit'
Bila kita marah, kita tend to tell others about the person yang kita marahkan tu and secara tak langsung kita create satu komuniti 'membeci si polan dan si polan'. Nak-nak yang pompuan ni kan, suke bercerita atau meluahkan perasaan untuk releasekan tension tapi dalam masa yang sama kita dah create satu komuniti yang membenci.

For my own opinion it's hard untuk menahan diri kita dari marah. Kalau kita orang yang betul-betul ada iman, insyaAllah kita boleh bersabar dengan apa je keadaan. Sebab tu la dalam Islam ada cakap 'sabar itu separuh daripada iman' betul tak?. Bila kita ditimpa masalah or musibah, kita kena redha, kena fikir positif, kene bersabar..walau sebesar mana pun masalah kita tu, kalau kita beriman pada tuhan kita mesti takde masalah kan? Aku sendiri pun tengah melatih diri untuk bersabar. Yela, kadang-kadang ada benda yang jadi tu betul-betul menguji kesabaran kita. Waktu tu la kalau kita tak sabar, mau terbang pinggan mangkuk semua huhu. So marilah sama-sama kita try do our best yek? ;)